Poza seriąX Ogólnopolska Konferencja: Pszczelarstwo a zrównoważony rozwój rolnictwa
Autorzy:
Sławomir Jarka (red.), Agnieszka Biernat-Jarka (red.), Joanna Pawłowska-Tyszko (red.)
Rok publikacji
2024
Miejsce wydania:
Warszawa
Stron:
135
Oprawa:
B5/ebook pdf
ISBN:
978-83-7658-982-4, 978-83-7658-983-1
cena:
bezpłatna wersja elektroniczna
Opis: Już po raz dziesiąty Fundacja Akademia Pszczelarstwa i Zrównoważonego Rozwoju organizuje wraz ze swoimi partnerami ogólnopolski Konkurs na Pszczelarza Roku oraz towarzyszącą konferencję. W tym roku głównym obszarem tematycznym konferencji jest kwestia roli, jaką pełni pszczelarstwo w zrównoważonym rozwoju rolnictwa. Świadome podejście do pszczelarstwa jest kluczowe dla zrównoważonego rozwoju naszego ekosystemu. Nasze działania powinny koncentrować się nie tylko na ochronie tych cennych owadów, ale również na kształtowaniu szacunku dla mądrości natury oraz zrozumieniu jej skomplikowanych procesów. Ta złożoność sprawia, że pszczelarstwo to nie tylko pasja, ale również wymagający zawód, za który pszczelarz ponosi pełną odpowiedzialność. Większa pasieka wiąże się z jeszcze większym zobowiązaniem – zarówno wobec pszczół, jak i społeczeństwa. Jak wskazuje Prof. Franciszek Kampka, koncepcja zrównoważonego rozwoju towarzyszy nam już od dawna, wyrasta ze sprzeciwu wobec myślenia o rozwoju i postępie jedynie jako o wzroście ekonomicznym, niezależnie od generowanych kosztów społecznych i środowiskowych. Ekonomia, środowisko i społeczeństwo to trzy wzajemnie powiązane przestrzenie rozwoju, muszą one pozostawać ze sobą w harmonii, aby można było mówić o prawdziwej korzyści i stabilnej, bezpiecznej zmianie na lepsze. Pszczelarstwo niewątpliwie wspiera zrównoważony rozwój obszarów wiejskich oraz ma pozytywny wpływ na rozwój rolnictwa. Działalność pszczelarską można rozpatrywać w trzech wymiarach: środowiskowym, społeczno-ekonomicznym i społeczno-kulturowym. Szeroka dostępność produktów takich jak miód, pyłek, pierzga, propolis, wosk i inne świadczy o tym, że pszczoły mogą korzystać z bogactwa bioróżnorodności, a prowadzona gospodarka rolna staje się rezerwuarem wartościowego pokarmu dla pszczół w całym okresie wegetacyjnym. Reasumując, wierzę, że problematyka dzisiejszej konferencji, której częścią będzie również debata z udziałem tak doskonałych ekspertów, ma charakter uniwersalny, a przez to ponadczasowy. Bowiem to, w jaki sposób będziemy w praktyce realizowali ideę zrównoważonego rozwoju, będzie miało nie tylko wpływ na obecną podaż doskonałych produktów pochodzących z naszych pasiek oraz innych produktów żywnościowych, ale także na ich produkcję w bliższej i dalszej przyszłości. Dr inż. Sławomir Jarka, Prezes Zarządu Fundacji Akademia Pszczelarstwa i Zrównoważonego Rozwoju |
ZamówienieTwój koszyk jest pusty...
kliknij i przejdź do koszyka Nowości wydawniczeNajczęściej czytaneDział Wydawnictwul. Szkolna 2/4 |