AktualnościMiędzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD 2019
Opublikowane 2019-10-18 przez Kamila Tomaszewska
W dniach 30 września - 3 października 2019 r. w Poznaniu odbyły się Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD - największa impreza wystawiennicza w Polsce skierowana do producentów żywności i jej dystrybutorów. Ekspozycji towarzyszyły degustacje, pokazy kulinarne, szkolenia i prelekcje.
IERiGŻ-PIB prezentował swoje osiągnięcia na stoisku "Nauka i Doradztwo dla Praktyki" zorganizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Centrum Doradztwa Rolniczego i Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Uczestnicy targów mogli zapoznać się z zakresem działalności oraz ofertą wydawniczą IERiGŻ-PIB.
Seminarium: Większe gospodarstwa rolne osób fizycznych i ważniejsze zachowania zarządcze ich właścicieli w latach 1864-2018
Opublikowane 2019-10-07 przez Kamila Tomaszewska
W dniu 04.10.19 r. w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB odbyło się seminarium pt. "Większe gospodarstwa rolne osób fizycznych i ważniejsze zachowania zarządcze ich właścicieli w latach 1864-2018". Referat wygłosił prof. dr hab. Wojciech Józwiak.
Nominacja Prof. dr. hab. Mariana Podstawki na stanowisko Dyrektora IERiGŻ-PIB
Opublikowane 2019-10-04 przez Albert Weikum
Z dniem 1 października 2019 r. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Jan Krzysztof Ardanowski powołał Prof. dr. hab. Mariana Podstawkę na stanowisko Dyrektora Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowego Instytutu Badawczego.
Podziękowania dla Dyrektora IERiGŻ-PIB Prof. dr. hab. Andrzeja Kowalskiego
Opublikowane 2019-10-04 przez Albert Weikum
Dnia 3 października 2019 r. wieloletni Dyrektor IERiGŻ-PIB Prof. dr hab. Andrzej Kowalski przeszedł na emeryturę. Na spotkaniu z przedstawicielami MRiRW i pracownikami instytutu serdecznie podziękowano mu za pracę oraz dbałość o rozwój instytutu i jego kadry naukowej. Podkreślono wybitne osiągniecia w dziedzinie ekonomiki rolnictwa i gospodarki żywnościowej. W imieniu Rady Naukowej i pracowników IERiGŻ-PIB podziękowanie wygłosił Prof. dr hab. Wojciech Józwiak.
Seminarium: Zarządzanie ryzykiem dochodowym w gospodarstwach rolnych - dylematy wsparcia po 2020 roku
Opublikowane 2019-09-27 przez Kamila Tomaszewska
W dniu 27.09.19 r. w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB odbyło się seminarium pt. "Zarządzanie ryzykiem dochodowym w gospodarstwach rolnych - dylematy wsparcia po 2020 roku". Referat wygłosił dr Cezary Klimkowski.
Projekt: Jak powstają innowacje ekologiczne w gospodarstwach rolnych? Analiza i przykłady
Opublikowane 2019-09-23 przez Kamila Tomaszewska
W Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej-Państwowym Instytucie Badawczym zrealizowano projekt pt.: Jak powstają innowacje ekologiczne w gospodarstwach rolnych? Analiza i przykłady. Celem operacji było opracowanie ekspertyzy, która przyczyni się do upowszechnienia wiedzy i informacji na temat ekologicznych innowacji rolniczych. Publikacja zawiera analizę warunków, sposobów i efektów realizacji ekoinnowacji w gospodarstwach rolnych w ujęciu praktycznym i teoretycznym. Wyniki badań przedstawione w monografii skierowane są w szczególności do osób pracujących w rolnictwie, zarządzających gospodarstwami rolnymi i przedstawicieli instytucji wchodzących w skład systemu wiedzy i informacji rolniczej.
Seminarium: Z głową i ze smakiem - udział rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw
Opublikowane 2019-09-09 przez Kamila Tomaszewska
Dwutygodniowa informacja o cenach żywności w Polsce (w okresie 19-27 sierpnia 2019 r.)
Opublikowane 2019-09-11 przez Kamila Tomaszewska
Dwutygodniowa informacja o cenach żywności w Polsce (w okresie 19–27 sierpnia 2019 r.)
Seminarium: Konsumpcja cukru w Polsce
Opublikowane 2019-09-09 przez Kamila Tomaszewska
W dniu 06.09.19 r. w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB odbyło się seminarium pt. "Konsumpcja cukru w Polsce". Referat wygłosił dr inż. Piotr Szajner.
Dożynki Jasnogórskie 2019
Opublikowane 2019-09-10 przez Kamila Tomaszewska
|