Wydaje się że używasz starej wersji przeglądarki! Rekomendowane przeglądarki (lub w wersji wyższej): Internet Explorer 9 v.9 Mozila Firefox 8 v.8 Google Chrome 15 v.15
Informacje o cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce cookies"

Konferencja: Przemysł spożywczy - otoczenie rynkowe, inwestycje, ekspansja zagraniczna

2013-10-30

W dniu 25 października 2013 roku w Sali Senackiej Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie odbyła się Konferencja pt. "Przemysł spożywczy – otoczenie rynkowe, inwestycje, ekspansja zagraniczna", zorganizowana wspólnie przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie, Zakład Ekonomiki Przemysłu Spożywczego oraz Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Katedrę Strategii Zarządzania i Rozwoju Organizacji i Katedrę Zarządzania Jakością.

Konferencja poświęcona była w szczególności uwarunkowaniom rozwoju sektora żywnościowego w Polsce oraz potencjałowi rozwoju i międzynarodowej konkurencyjności polskiego przemysłu spożywczego.

  

Program Konferencji IERiGŻ-PIB i UEK

pt. "Przemysł spożywczy – otoczenie rynkowe, inwestycje, ekspansja zagraniczna"

 

Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Sala Senacka, 25 października 2013 roku

Gmach Główny UEK, ul. Rakowicka 27, Kraków

 

 

10.00   Przywitanie przez Prorektora UEK, prof. dr. hab. Aleksego Pocztowskiego

10.15   Przywitanie przez Dyrektora IERiGŻ-PIB, prof. dr. hab. Andrzeja Kowalskiego

 

Sesja I             prowadzący – prof. dr hab. Włodzimierz Rembisz

10.30   Globalne uwarunkowania rozwoju polskiego sektora żywnościowego – prof. dr hab. Andrzej Kowalski

10.50   Ewolucja łańcucha żywnościowego – prof. IERiGŻ-PIB dr hab. Piotr Chechelski

11.10   Wsparcie publiczne polskiego sektora żywnościowego – dr Marek Wigier

11.30   Unijna polityka wsparcia sektora żywnościowego po 2013 roku
– prof. IERiGŻ-PIB dr hab. Renata Grochowska

11.50   Strefa wolnego handlu UE-USA – potencjalny wpływ na polski handel produktami rolno-spożywczymi – dr Janusz Rowiński

12.10   Dyskusja

 

12.40-13.00    przerwa na kawę

 

Sesja II            prowadzący – prof. dr hab. Roman Urban

13.00   Systemy zapewnienia i zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności oraz stopień wdrożenia ich w przemyśle spożywczym – prof. dr hab. Tadeusz Sikora, dr Grażyna Morkis

13.20   Innowacje otwarte w polskim przemyśle spożywczym
– prof. UWM dr hab. Małgorzata Juchniewicz

13.40   Polski przemysł cukrowniczy – przykład branży silnie regulowanej o strukturze oligopolistycznej – dr inż. Piotr Szajner, mgr Agnieszka Judzińska

14.00   Zagrożenie upadłością w przedsiębiorstwach polskiego przemysłu spożywczego – w aspekcie aktualnej sytuacji rynkowej – prof. UEK dr hab. Krzysztof Firlej, mgr Aleksandra Bargieł, mgr Marcin Szymański

14.20   Dyskusja

 

14.50-15.50    Obiad

 

Sesja III          prowadzący – prof. UEK dr hab. Krzysztof Firlej

15.50   Miejsce polskiego przemysłu spożywczego w Unii Europejskiej
– dr inż. Robert Mroczek, mgr Małgorzata Bułkowska, mgr Mirosława Tereszczuk

16.10   Znaczenie wymiany handlowej produktami rolno-spożywczymi w handlu zagranicznym Polski ogółem – dr Iwona Szczepaniak

16.30   Bezpośrednie inwestycje zagraniczne w przemyśle spożywczym – inwestycje zagraniczne w Polsce i inwestycje polskie za granicą – dr Łukasz Ambroziak

16.50   Dyskusja

 

17.20   Zakończenie Konferencji – prof. dr hab. Andrzej Kowalski

Utworzył
Kamila Sobiecka
2013-10-30
Opublikował
Kamila Sobiecka
2013-10-30
Modyfikacja

2014-03-26
Odwiedzin: 9769