Wydaje się że używasz starej wersji przeglądarki! Rekomendowane przeglądarki (lub w wersji wyższej): Internet Explorer 9 v.9 Mozila Firefox 8 v.8 Google Chrome 15 v.15
Informacje o cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce cookies"

Projekt Local Food; Etablering av lokala vsmedelsmarknader; Formation of local food markets (PROLOCAL)

2018-01-05

Projekt Local Food; Etablering av lokala vsmedelsmarknader; Formation of local food markets (PROLOCAL) realizowany od sierpnia 2016r. do stycznia 2017r., a finansowany z Baltic Sea Region Seed Funding Grants , to inicjatywa na rzecz badań i wymiany doświadczeń w zakresie kształtowania się lokalnych systemów żywnościowych w krajach basenu morza bałtyckiego i na Białorusi. Oprócz IERiGŻ-PIB uczestniczyli w programie Lithuanian Institute of Agrarian Economics, Centre for Programme LEADER of the Republic of Lithuania (Litwa), University of Latvia (Łotwa), Nordic Centre for Spatial Development - Nordregio (Szwecja), Institute of System Research in Agroindustrial Complex (Białoruś). Koordynatorem był Nordic Centre for Spatial Development - Nordregio (Szwecja).

W ramach projektu odbyły się trzy spotkania robocze międzynarodowego i międzysektorowego partnerstwa instytucji naukowych, przedstawicieli samorządów oraz organizacji pozarządowych. Pierwsze z cyklu zaplanowanych seminariów odbyło się we wrześniu w szwedzkim Malmö. Miało na celu określenie uwarunkowań rozwoju lokalnych systemów żywnościowych w krajach basenu morza bałtyckiego i zapoznanie się z inicjatywami tego rodzaju w Szwecji. Oprócz pracowników Instytutu Polskę reprezentowały również przedstawicielki Lokalnej Grupy Działania „Zielone Sąsiedztwo”. Drugie spotkanie grupy obyło się w Warszawie i Podkowie Leśnej w październiku. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele konsorcjum, Lokalna Grupa Działania „Zielone Sąsiedztwo”, a także zaproszeni przedsiębiorcy i przedstawiciele organizacji pozarządowych z Polski. Podczas całodziennej sesji seminaryjnej uczestnicy przedstawili dobre praktyki z własnych krajów w obszarze lokalnego rynku spożywczego i krótkich łańcuchów dostaw żywności (LFM - local food market). Zaprezentowali różne modele rozwiązań w zakresie LFM oraz formy wsparcia ze strony instytucji i organizacji w poszczególnych państwach. Dyskutowano także o możliwości współpracy w tej dziedzinie pomiędzy naukowcami i praktykami oraz o rozwoju zawiązanego w ramach projektu PROLOCAL partnerstwa. Przedstawiono dwie polskie inicjatywy: Warszawska Kooperatywa Spożywcza oraz projekt LokalnyRolnik.pl, które spotkały się z bardzo dużym zainteresowaniem. W drugim dniu spotkania uczestnicy projektu zapoznali się z inicjatywami z obszaru LGD z regionu podwarszawskiego i z innych części kraju. Fundacja Start Pro z Milanówka zaprezentowała swoją działalność, a szczególnie Targi Dobrego Smaku oraz program Zakupy z Polecenia. Przedstawicielka Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie przedstawiła przykłady przedsiębiorczości na terenach wiejskich i laureatów konkursu „Sposób na Sukces”, w którym nagrodzono następujące inicjatywy: „Paczka od rolnika”, „Wiatrowy Sad” (tłocznia soków z owoców i warzyw), gospodarstwo ekologiczne i Ekologiczny Uniwersytet Ludowy z Grzybowa.

Kolejne spotkanie międzynarodowego partnerstwa odbyło się w grudniu  w Wilnie (Litwa) i było okazją do omówienia najlepszych przykładów i praktyk organizacji krótkich łańcuchów żywnościowych w krajach partnerów projektu. Dzięki współpracy opracowano uwarunkowania społeczno-ekonomiczne w organizacji lokalnych systemów żywnościowych i dystrybucji produktów rolno-spożywczych w ramach krótkich łańcuchów dostaw, sposoby promocji produktów lokalnych oraz przykłady dobrych praktyk w zakresie innowacyjnych inicjatyw gospodarczych związanych z krótkimi łańcuchami żywnościowymi.

Projekt zakończono w pierwszym kwartale 2017 r. a lider konsorcjum, Nordregio (Szwecja) wydał publikację podsumowującą zrealizowane badania: Local Food Systems Formation: The potential of local food initiatives in the Baltic Sea Region, A. Berlina  (red.), A. Tepecik Diş (red.), Nordregio Working paper 2017:7, Stockholm.

 

Utworzył
Ewa Sierakowska
2018-01-05
Opublikował
Ewa Sierakowska
2018-01-05
Modyfikacja
Ewa Sierakowska
2018-03-13
Odwiedzin: 3192